Pagina's

vrijdag 30 januari 2009

Ramskapelle, Vredesdorp

Een officiële titel is het niet, maar het voelde donderdagavond wel zo aan bij de onthulling van het beeld van William Livermore aan het oude stationsgebouw.
Bij de ruïne, die ons doet terugdenken aan de onmenselijke gruwelen van het oorlogvoeren, worden drie soldaten uitgebeeld. De soldaten hebben op kerstnacht 1914 hun stellingen even verlaten, om het 'bevel is bevel' te negeren, en elkaar geen vijand maar mens te noemen.
Kijk, als dit geen monument van vrede is ! Een symbool dat van veel grotere waarde is dan om het even welk defilé, om het even welke militaire parade of herdenking ! Een symbool dat doet beseffen dat geen enkele oorlog het sterven van duizenden mensen rechtvaardigt. Een symbool dat ons doet voelen tot wat eng nationalistisch denken kan leiden.
De onthulling van het beeld kaderde eveneens in de sfeer van de nationale gedichtendag. In d'Oude Schole las Wim Chielens enkele gedichten voor, die geschreven werden door soldaten die de apocalyps van de loopgrachten meemaakten. Aan het stationsgebouw las hij het verhaal van kerstnacht 1914 voor, het verhaal dat beeldhouwer Livermore inspireerde om zijn werk '25-12-1914' te maken.
De naam Ramskapelle heeft sinds donderdagavond een meerwaarde gekregen.
Chris Asseloos was er ook bij, en als u hier klikt, kunt u meegenieten van zijn foto's.

Geen opmerkingen: