Pagina's

zaterdag 30 juni 2012

Ramskapelse Mechelyne Barts in ere hersteld

Vijftig jaar oud was ze, toen ze op 20 augustus 1605, veroordeeld werd tot de brandstapel. Deze Ramskapelse vrouw werd beschuldigd van het doodsbetoveren van volwassenen, ja, van hekserij.
Nog 16 andere mannen en vrouwen moesten in de periode tussen 1602 en 1652 hetzelfde lot ondergaan, en stierven op de Nieuwpoortse marktplaats een wrede dood.
Wat hadden ze eigenlijk misdaan ? Niets, helemaal niets. Ze leefden op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Zoals ook nu in crisistijden gezocht wordt naar zondebokken (vreemdelingen, en iedereen die niet in de mainstream meeloopt, ...), was dit in hun tijd niet anders. Misschien vielen zij net iets meer in de kijker ... Kunnen lezen en schrijven was soms al voldoende. 
Vanmorgen werd op de Nieuwpoortse marktplaats een gedenkteken onthuld, waarbij zeventien gewone mensen, die toen heksen werden genoemd en ter dood gebracht werden, opnieuw in ere worden hersteld. Stad Nieuwpoort lost hiermee een 360-jaar oude schuld in, en is hiermee de eerste Belgische stad die de slachtoffers van de heksenvervolging van elke blaam zuiverde. 
Dit moment mag een historisch moment genoemd worden !
Naar aanleiding van dit artikel op de website, stuurde Jean-Pierre Vandorpe informatie over de terechtstelling van Mechelyne Foelaert, weduwe Antheunis Barts. Deze info komt uit het werk van professor J. Monballyu, die ook gisteren tijdens de plechtigheid de periode en de omstandigheden van de vervolgingen situeerde.

Geen opmerkingen: