Pagina's

maandag 22 december 2014

Ramskapelle verliest bijzondere inwoner

Zaterdagnacht overleed Gustaaf Van Malderen. Gustaaf, "Staf" voor iedereen die hem kende, was een belangrijke figuur in het culturele leven van ons dorp.

Vele mensen kenden Staf als een innemende postbode, maar misschien nog meer anderen kenden hem als een gedreven toneelmens. Hij stond niet alleen aan de wieg van toneelkring Willen is Kunnen, waar hij jaren regisseerde, maar kende ook bredere bekendheid als schrijver van eigen toneelwerk. Zo kunt u zijn blijspel "De Manège" op vandaag nog terugvinden bij de werken, uitgegeven door Toneelfonds J. Janssens.


Staf schreef onder de schuilnaam Victor Hubeau. Ook het schrijven van poëzie behoorde tot zijn interesses. Voor de overleden leden van de Bond van de Derde Leeftijd, was Staf altijd aanwezig op de uitvaart, om op zijn poëtische manier een levensbeschrijving te geven van de overledene.


Staf was gehuwd met Madeleine Kesteleyn, met wie hij vele jaren in de Molenstraat woonde en van wie hij in december 1990 afscheid moest nemen. Tijdens de laatste jaren van zijn leven verbleef hij in het rusthuis De Zathe in Nieuwpoort. Staf werd 90 jaar.


Ikzelf heb bijzonder goeie herinneringen aan de periode dat Staf maandelijks, op vrijdagavond, eind jaren '90 - op initiatief van de Gezinsbond - kwam scrabbelen in dorpshuis d'Oude Schole. Ik leerde er hem kennen als een warme mens en denker.


De uitvaart van Staf vindt plaats op zaterdag 27 december, om 10.00 uur, in de Sint-Laurentiuskerk van Ramskapelle.

Geen opmerkingen: