Pagina's

vrijdag 11 december 2009

De buitengewone zomer van 1921


U zult het wellicht niet meegemaakt hebben. Ik zeker niet ... Ook Jean-Pierre Vandorpe niet, maar hij weet ons te vertellen hoe de zomer van 1921 ervoor zorgde dat er in 1922 een gemeentepomp in ons dorp geïnstalleerd werd. Hoe lang die er gebleven is, is nog een open vraag, maar hier volgt de uitleg van Jean-Pierre:

Het jaar 1921 had een buitengewone zomer.  Door een gebrek aan waterputten was er weldra ook een gebrek aan water. De gemeenteraad beslist een schrijven te richten naar Cabourg om bij hoogdringendheid de gemeente van gezond drinkwater te voorzien.  Aan Nieuwpoort werd toelating gevraagd om daar dagelijks water te mogen halen zolang de droogte duurt.
Er werd daarvoor een vat van 7 à 800 liter aangekocht.  Een voerman wordt aangesteld om het water te gaan halen.
De gemeenteraad nam op 7 juli het besluit om twee à driemaal per week water te laten bijhalen vanuit Nieuwpoort.
In 1922 vond het gemeentebestuur het bijalen van water een dure kost voor de gemeente en daarom werd op kosten van het Koninklijk Hoog Commissariaat op de dorpsplaats een artesiaanse put geboord met een diepte van 148 m om de inwoners van drinkwater te voorzien.  De inwoners konden via een gemeenschappelijke pomp op de hoek van het kerkhof hun drinkwater gaan halen.

Hebt u ook een dorpsverhaal uit het verleden, dat verdient om gelezen te worden ? Laat het zeker weten !

Geen opmerkingen: