Pagina's

dinsdag 6 september 2011

Ramskapellenaar bedwingt mythische Galibier

U hebt het in de voorbije weken vast gehoord ! 2500 Belgen zouden op zaterdag 3 september de mythische Galibier beklimmen. Niet zomaar om hun eigen grenzen te verleggen, maar vooral  voor het goede doel: namelijk fondsenwerving voor projecten rond astma en muco.
De actie kwam volop in het nieuws, omdat die hardop gesteund werd door fietsende bekende Belgische gezichten: Kris Peeters, Ozark Henry, Eddy Merckx,  Gella Vandecaveye, Thomas De Soete, maar beste dorpsgenoten, ook een Ramskapellenaar reed zich de naad uit het lijf om de berg te overwinnen.
Inderdaad, de dappere klimmer op de foto bovenaan is Chris Cuvelier.

Het loont zeker de moeite om zijn persoonlijk verhaal over dit evenement te lezen.
Klik linksonder op: "Meer weten ?? Klik hier >>
De filosofie achter deze klim is niet van die aard dat de persoonlijke prestatie primeert. Ik heb het als kinesitherapeut en later als voetbaltrainer destijds teveel meegemaakt dat kinderen met dergelijke aandoening zoals muco werden uitgesloten in alle sportieve activiteiten. Bij heel wat van die jongeren stort hun leven op dat moment volledig in. De gezonde kinderen konden samen buiten ravotten terwijl de muco-patiëntjes dit via hun raam moesten aanschouwen. Gelukkig worden deze kinderen vandaag beter opgevangen en begeleid als vroeger.  

Wat is Muco eigenlijk ???

Mucoviscidose is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. Ongeveer 1200 Belgen lijden aan deze ziekte en elke week wordt ergens in ons kleine land een kind met muco geboren.
Als je muco hebt, blokkeert taai slijm de ademhaling en spijsvertering. Het te dikke slijm vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Ze veroorzaken infecties en chronische bronchitis, die de longen op termijn zo aantasten dat ze niet meer werken.
Door te sporten worden mucoviscidose patiënten sterker waardoor ze beter tegen infecties kunnen vechten.

In eerste instantie doe ik mijn hoed af voor de acht jonge muco patiënten die het beste van zich hebben gegeven om de Galibier te verslaan; alle acht zijn ze daarin geslaagd. Mijn eigen prestatie daartegenover stelt helemaal niks voor. Als gezond mens mag ik mij gelukkig prijzen te hebben  mogen deelnemen aan dit massa-evenement ten voordeel van het goede doel.  

In bijlage een aantal foto’s genomen vanop de flanken van de Galibier. Het is uiteindelijk een prachtige dag geworden. Om 8.30hr ben ik aan mijn lijdensweg begonnen (klik hier voor de beelden ervan). Het beeld van 2.500 deelnemers slingerend op de mythische col is echt een pracht spektakel. Uiteindelijk heeft deze actie een goede € 120.000 opgeleverd voor het goede doel.


Wie geïnteresseerd is, kan ook nog een kijkje nemen op de website van het evenement ...

Geen opmerkingen: