Pagina's

maandag 3 oktober 2011

Georges Vergauwe, oudste Ramskapellenaar, overleden

Op donderdag 29 september overleed op 97-jarige leeftijd Ramskapellenaar Georges Vergauwe in het A.Z. Augustinus te Veurne.
Hij verbleef de laatste twee jaren, na het overlijden van zijn echtgenote Helena Vandamme, in het Woon- en Zorgcentrum 'Ten Anker' in Nieuwpoort-Bad.
Georges is vooral gekend als de gewezen voorzitter van de kerkraad van Ramskapelle. Hij was lid van de kerkraad van januari 1965 en voorzitter van 1 april 1972 tot 14 oktober 1995. Hiervoor kreeg hij van de bisschop het gulden ereteken van Sint-Donatianus opgespeld.
Op 20 juli 2003 vierde hij samen met zijn echtgenote hun diamanten jubileum.


Hij was de peter van de plaatselijke Heemkring, want Georges kende iedereen in ons dorp, wist bijzonder veel te vertellen over de geschiedenis van Ramskapelle en knipte zelfs alle artikelen uit dag-, week- en parochiebladen die ook maar met Ramskapelle te maken hadden. Hij had beroepshalve een grote interesse voor molens want zowel Georges als zijn echtgenote Helena stamden uit een molenaarsfamilie.
Zijn interesse ging ook uit naar familiekunde. Hij legde een rijk album aan met foto's, krantenknipsels, geboortekaartjes, gedachtenissen, jubelea, familiefoto's en allerhande belangrijke gebeurtenissen van zijn familie.
Georges was een rijke informatiebron en hulp bij de samenstelling van het boek 'De polderboeren van Ramskapelle' van Joël Roseeuw.
Zijn laatste jaren in het rusthuis was hij als oudste inwoner een zeer graag geziene figuur die er vooral gekend was als een uitmuntende kwisspeler. Het interesseerde hem allemaal. Hij werd er geregeld aangesproken om een dankwoordje te richten tot de vele artiesten en sprekers die in het rusthuis kwamen optreden.
Met Georges Vergauwe verliest Ramskapelle een schat aan geschiedkundige informatie.
De uitvaartplechtigheid zal plaatshebben op zaterdag 8 oktober om 11 u in de Sint-Laurentiuskerk van Ramskapelle. Het overlijdensbericht vindt u hier (met dank aan Gino Aspeslagh voor het inscannen en doorsturen).

Geen opmerkingen: